Sherlock Holmes addiction...

De här är de skönaste människorna i hela världen (just nu)!!! Men kom ihåg att alla har brister!

Hittade detta på SRs sida...

2010-01-14

Svensk undervisning ger sämre resultat

Matematik. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Undervisningen hjälper inte eleverna att förstå matte, enligt studien.

Svenska gymnasieelever blir allt sämre på matematik och fysik, det har internationella studier visat. I dag presenterade Skolverket resultat av de studier som har tittat på vad de dåliga resultaten beror på. Dåliga förkunskaper från grundskolan är en orsak.

 Per Olof Bently, universitetslektor i matematiskt lärande

Det i sig skapar en ond cirkel, säger Per Olof Bently, som är universitetslektor i matematiskt lärande vid Göteborgs universitet.

– Ju sämre förutsättningar eleverna har, ju mer benägna är lärarna att tala om för eleverna exakt hur man gör, steg för steg. Det är en ond cirkel. Studenterna som går de här utbildningarna kommer till lärarutbildningen sedan, och så blir de lärare och så fortsätter den här traditionen.

Per-Olof Bently menar att den svenska matematikundervisningen är procedurinriktad. Det innebär hårdraget att eleverna lär sig att behärska matematiska metoder men saknar kunskap om var och varför de används.

De saknar den grundläggande kunskapen om de matematiska begreppen, alltså möjligheten att förstå och själva behärska ämnet.

– Man behöver få förståelse för varför man löser en uppgift på ett visst sätt och man måste öva mycket mer. Sedan är eleverna väldigt utlämnade till eget arbete, att man sitter själv och bara får svara på frågor håller inte i matematik.

– Vi har sett i Lilla Edet bland annat där vi haft projekt i matematik, att där har elever kunnat sitta tre-fyra år och övat in felaktigheter utan att någon upptäckt det.

Dessutom finns det problem i gymnasieskolans kursplan. Mellan olika matematikurser kan det bli upp till ett år långa glapp, vilket inte alls passar ett pluggämne av det här slaget.

Det enda sättet att lära sig är att öva hela tiden, säger Robert som går tredje året på det naturvetenskapliga programmet med inriktning på matematik.

– Man måste lösa uppgifter för att bli bra, det funkar inte att bara hänga med på lektionerna. Man måste lägga lite tid utanför skolan också, säger han.

Eleverna i Hongkong och Taiwan, som presterar högst i de internationella jämförelserna, ägnar mycket mer av sin fritid åt matte än svenska elever. Och det finns mycket i deras syn på undervisning som den svenska skolan skulle kunna ta efter, enligt Per Olof Bently.

– Det positiva är att man ser misstag som pågående inlärning där. Man säger inte heller att någon är obegåvad i matematik, utan då har du jobbat för lite helt enkelt. Sedan kan man också se att lärana tränar barnen att själva avgöra om något är rätt eller fel. Det ingår som ett led i undervisningen, säger Per-Olof Bently.

Katarina Helmerson
[email protected]e

Jag personligen tycker att det är dåligt och att det här är något som borde uppmärksammas. Vad tycker ni?

Kolla in här om ni vill se artikeln på riktigt:

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3371919

 

 



Den bästa kattsidan!!

Jag som älskar katter blev verkligen glad av att gå in på http://catlounge.se!!! Det är jättefint gjort och är verkligen väldigt bra information. Nu kan man även vinna julgrejer till din katt!! Kolla in den sidan alla kattfantastiker och ni kommer att förstå!


Edward Cullen Song...

Jag vet inte om ni har hört denna men måste säga att den stämmer ganska bra in på Edward Darling:

Eller vad tycker ni?

Veckans Blogg! (v. 2)

Jag får säga grattis till bloggen: liinastolpe.blogg.se som blir veckans blogg eftersom det är den som de flesta har röstat på och jag är fullständigt överens om att hon förtjänar det!
Kolla in denna fantastiska blogg och jag säger grattis till hennes igen: http://liinastolpe.blogg.se

Kolla in:
http://liinastolpe.blogg.se nuuuu!!!!



New Moon på ett annat sätt!

Kolla in det här som Queen Latifah gjorde:

Visst var det fett bra??

spel.se

JAg har verkligen blivit värsta spelgeeken!! Jag sitter och spelar spel på spel.se och är helt inne i det! ojoj sånna där rymningsspel är så roliga. Ok ha det så bra innan jag blir helt beroende!


Bror 4 månader igår!!

Igår blev min bror hela 4 månader! Vilket är helt otroligt eftersom tiden har gått så fort! Men här  är iaf en gullig bild på hur Filip tittar på sina bilder! Haha grattis lilla gubben.

Hihi grattis! Och imorn är jag nanny så önska mig lycka till.

Michael Jackson Tribute!

HAr ni sett det där som var på sergels torg i somras? Kanske lite sent att visa det nu men jag tyckte iaf att det var väldigt coolt det de gjorde! Kolla själva om ni inte har gjort det än: 
 
Vad tycker ni?

Sticka, sticka halsduk!

Just nu låter jag kanske som en mormor, men hah ja det är sant, jag stickar en halsduk! JAg har verkligen blivit insatt i det och det förvånar mig! Den är inte klar än, men jag planerar på att vara klar tills på måndag och det ska bli en sån där rund halsduk. Jag älskar även färgerna! Vad tycker ni?

Man kanske inte såg så mycket men den är iaf vit, grå och svart randig.

Sen så imorn ska jag, mamma och födelsedagsbarnet Filip min bror (som fyller 4 månader) till BVC och lite annat. Hehe vi får se om jag köper nåt!

Gott nytt år!

Jag vet att jag glömde att säga det för några dagar sedan så här kommer det! Gott nytt år till alla och jag hoppas att det nya året bli lika bra och kanske bättre för alla er!

Och så har jag köpt en sommarväska! Hihi inte alls på tiden men man kan inte rå för det. Iaf så är den lite ljuscerise och ganska liten,, men man kan också ha den över axeln! Än vet jag inte om jag ska behålla den eller ge den till min moster, eftersom det var en ungefär sådan som hon ville ha. Den kommer från Vero Moda om det är någon som undrar. Vad tycker ni? Ska jag behålla den? och kom ihåg att du fortfarande kan rösta på veckans blogg!

The Purce:

Och en pytteliten bild på mig :)

Fortsätt att rösta i inlägget under också!

Veckans blogg!!

Någon av de här fantastiska bloggarna ska få vad de verkligen förtjänar och eftersom det har varit länge sedan som bloggarna skrev upp sig på "listan" så tycker jag att ni ska verkligen vara med och rösta på er favorit!!
Det går tyvärr inte att bara klicka på länkarna och jag vet inte varför, men skriv in adresserna själva så funkar det!
  1. memilly.se
  2. minnies.se
  3. linnealiebig.blogg.se
  4. metrobloggen.se/sandrakenny
  5. aaaangelicas.blogg.se
  6. patriciakettola.blogg.se
  7. sagharauseus.blogg.se
  8. iccce.blogg.se
  9. pimania.blogg.se
  10. funnygiirl.blogg.se
  11. thisislight.blogg.se
  12. bess.bloggspace.se
  13. liinastolpe.blogg.se
Tänk på att några bloggar kanske har bytt namn. Säg då till om det är någon annan adress som ska stå där.
Skriv numret för det numret som du tycker ska vinna platsen som veckans blogg och alla som röstar (förutom de som står där uppe) kan lägga till min blogg på bloglovin, säga till mig och sedan själva bli veckans blogg snart!!
Så lycka till!

RSS 2.0